Udviklingen i målgruppe og indsatser
Sjakkets målgruppe er blevet udvidet siden opstarten i 2010, men kernemålgruppen er dengang som nu børn og unge i alderen 6 til 13 år af begge køn fra udsatte boligområder på ydre Nørrebro og Bispebjerg, som ikke benytter sig af de ordinære fritidstilbud/idrætsforeninger. Sjakket har fokus på børnenes fritid, socialisering og trivsel, og inddrager familie, netværk og hele lokalområdet i problemløsnings- og inklusionsarbejdet. Sjakket henvender sig også til unge i alderen 14-17 år, som har behov for særlig støtte til at blive fastholdt i skole, ungdomsuddannelse eller i praktikforløb, og som har behov for at udvikle positiv social adfærd og styrke deres sociale kompetencer. Og så tilbyder Sjakket i dag også vejledning og støtte til familier i hele København, samt vejledning og rådgivning til foreninger, skoler eller andre kommunale samarbejdspartnere, der benytter sig af Sjakkets lokaler eller er i kontakt med børn, som benytter Sjakkets indsatser.
Sjakkets indsatser, og særligt den centrale handler om, at børnene lærer at have en konstruktiv hverdag, at børnene oplever sammenhæng mellem skole og fritidsaktiviteter, og at børnene deltager i skræddersyede aktiviteter, der skal styrke børnenes og de unges selvværd og skolegang. Aktiviteterne er aldersopdelt:
De 6-9årige: tæt voksenkontakt, kreative værksteder f.eks. perler og tegning, med fokus på stimulering af børnenes koncentrationsevner, børnefilm i Sjakkets biograf (for at se danske film). Leg og idræt i Sjakkets faciliteter.
De 10–13årige: Computer-café, idrætsaktiviteter, da det er nødvendigt i den aldersgruppe at bevæge sig for at styrke læringsprocesser og støtte deres skolegang. En del af indsatsen for denne gruppe er daglig rådgivning.
De 14-17årige: Denne gruppe kan potentielt bruges til pædagogiske fritidsjob og målet er gennemførsel af 9. klassens afgangsprøve. Der tilbydes skræddersyet opkvalificerende pædagogisk indsats til målgruppen. Derfor har denne målgruppe deres eget lokale til rådighed, hvor aktiviteterne er gruppearbejde i forhold til at hjælpe hinanden med lektier, computercafé mv. For at støtte de unge, kommer Sjakkets tidligere unge, som har været i målgruppen og gennem pædagogiske fritidsjobindsats, ind og støtter op. Det er en gruppe af unge over 17 år, som er startet på ungdomsuddannelse.
Medarbejdere og frivillige
Sjakket har 8 ansatte inklusive ledelse og administration. Medarbejderne er erfarne, og flertallet har modtaget relevante efteruddannelser i samarbejde med Ballerup Seminar, herunder kurser om kommunikation, konfliktløsning, pædagogik og sociologi. Medarbejderne arbejder med børn og unge fra belastede boligområder på Sjakkets matrikel, men også på gaden på Nørrebro og Bispebjerg og i hele København. De arbejder med børnene, og med inddragelsen af forældre og familienetværk.
En stor del af Sjakkets arbejde og tilgang bygger på frivillige i lokalområdet. Sjakkets medarbejdere arbejder med børnene og de unge, men det er mobiliseringen af forældre og andre i lokalområdet til det frivillige arbejde med Sjakkets målgruppe, der gør en stor forskel. Sjakket har i skrivende stund 50 frivillige voksne tilknyttet. De frivillige bistår med alt fra lektiehjælp og fritidsaktiviteter til madlavning og meget andet.
Resultater
Sjakket er et forebyggende, anonymt tilbud, der ikke registrerer CPR numre. Sjakket registrerer i stedet på en række parametre til en årlig Sikker By afrapportering, der scorer deres indsats.