”Sjakket” eller ”Gadesjakket”, som det hed den gang, har siden starten i 1991 været et fristed for børn og unge i København, som ingen andre ville lege med. Sjakket har altid søgt at være dér, hvor de socialt udsatte og sårbare unge har haft brug for det. Et sted, der var de unges. Et sted, hvor de kunne komme videre i livet.
I 1991 var Børnehotellet blevet lukket, og der manglede et sted hvor gadebørn kunne få tag over hovedet, et varmt måltid mad og en seng at sove i. Børn og voksne fra bz-miljøet og folk fra Amager Totalteater stod bag initiativet, der i første omgang fik til huse i nogle kælderlokaler i Møllegade og senere andre steder på Nørrebro.
Sjakket var i de første år præget af mange kulturelle aktiviteter og opsøgende arbejde over for gadebørn og andre udsatte unge, båret af engagerede professionelle, frivillige og andre i forskellige former for jobordninger. Med støtte fra Socialministeriet gik Sjakket i 1992 i gang med et udviklingsprojekt, som tegnede konturerne til en indsats, der hvilede på de unges egne behov og erfaringer.
I 1995 flyttede Sjakket til de nuværende lokaler, ”Fabrikken” på Skaffervej i Nordvestkvarteret – dårligt vedligeholdte, utætte og fugtige lokaler. Bygningerne blev købt for indsamlede midler, bl.a. via folkeaktier, og skulle oprindeligt benyttes som bilværksted, men målgruppen ændrede sig, og bilværkstedet blev aldrig rigtig til noget.
Sjakket havde stadig mange af de unge fra tidligere. Det var en blandet gruppe, som var blevet hængende i Sjakket, men som havde brug for at komme videre. I de følgende to år arbejdede Sjakket målrettet for at hjælpe den gamle målgruppe af unge til at komme videre i samfundet.
Samtidig – i 1995 – blev Sjakket anerkendt af kommunen som selvejende institution, der skulle arbejde med de unge under 18 år.
Den nye målgruppe bestod af socialt udsatte og kriminalitetstruede unge, både med dansk og med indvandrer- eller flygtningebaggrund.
Der var forskellige opfattelser af de bærende aktiviteter, og de folk der førte Sjakket videre valgte en klar pædagogisk linje frem for at fokusere på produkterne. Den pædagogiske linje blev kaldt Ghetto Hero.